Ongetwijfeld heb je de namen Arabica en Robusta al eens horen vallen. De gemiddelde medemens - en zeker koffiekenners - weet deze ook nog wel te plaatsen: het zijn soorten koffiebonen. Wat je misschien niet weet, is dat ze samen maar liefst 99% van de commerciële koffieproductie omvatten - en dat terwijl er meer dan 60 soorten koffie zijn die goed zijn voor consumptie. Bovendien is de ene koffie de andere niet is - en dat verschil wordt niet in het minst bepaald door de soort koffieboon. In dit artikel leggen we je graag het verschil tussen de twee bekendste koffiesoorten uit.

Het verschil tussen Arabica en rustica koffie

Arabica koffie

De meest gedronken koffie is de Arabica: maar liefst 70% van alle koffiemerken op de markt gebruikt deze plant. Deze komt oorspronkelijk uit Ethiopië, maar kan nu vooral gevonden worden in Azië en Midden-Afrika. Hij groeit op meer dan 900 meter hoogte - het gemiddelde is zelfs 1500 meter. Doordat deze plant op een grote hoogte groeit, wordt hij minder blootgesteld aan parasieten en ziekten. Aangezien een plant cafeïne aanmaakt om zich tegen deze zaken te beschermen, is dit in het geval van de Arabica minder nodig en bevat deze dus minder cafeïne dan de Robusta. Hij is erg gevoelig voor warmte en vocht. De Arabica koffieboon is plat en langwerpig. In het midden is een gleufje zichtbaar.

Het verschil tussen Arabica en rustica koffie

Maar de eigenschappen die ons écht interesseren, zitten natuurlijk in de smaak! De Arabica koffiebonen zijn zeer zacht van smaak. Ze hebben een geurig aroma en geven een vaak chocoladeachtige smaak. De nasmaak doet denken aan caramel. De koffieboon heeft een aangenaam, ietwat bitter tikkeltje in de afdronk. De crèmelaag is licht nootkleurig.

De familie van de Arabica-koffieboon bevat enorm veel verschillende soorten. Niet alleen zijn ze bekend en veelgevraagd omwille van hun smaak, maar ze bieden ook andere voordelen. Sommige soorten zijn bijvoorbeeld van nature cafeïnevrij. Ook zijn er soorten gekend die extra goed tegen harde wind kunnen. Met de klimaatsverandering in het achterhoofd, is een sterke, resistente plant zeker niet mis.

Robusta koffie

De Robusta koffieplanten groeien in lager gelegen gedeelten dan de Arabica. Ze groeien dan ook gemakkelijker in verschillende klimaten. De plant is, zoals de naam eigenlijk doet vermoeden, wat “robuuster”, en dus ongevoelig voor hogere temperaturen. Bijgevolg kan deze ook in laagland groeien. Een belangrijk puntje bij deze soort is wel de impact van de neerslag. In tegenstelling tot de Arabica, die verticale wortels heeft, heeft de Robusta horizontale wortels die vlak onder de grond groeien. We vinden ze vooral terug in Zuid-Amerika. Doordat deze planten lager groeien en dus meer cafeïne bevatten, is de smaak steviger en wordt dit soort koffieboon vaak gebruikt voor melkkoffies.

Het verschil tussen Arabica en rustica koffie

De Robusta-koffiebonen kennen geen onderverdeling in verschillende soorten. Deze zijn er wel, maar hun smaakpalet is minder veelzijdig. Daarom loont het niet de moeite om nog een extra onderverdeling te maken en spreken we over “de Robusta-koffieboon” in het algemeen.

Voor elk wat wils

Voor elke koffiedrinker is er wel een “ideale koffiesmaak” te vinden. Veel koffies zijn dan ook gemelangeerd of geblend: dit is het mengen van bonen om tot een specifieke smaak te komen. Bijna alle merken doen dit, omdat de consument nu eenmaal verwacht dat zijn kopje koffie altijd hetzelfde smaakt - maar aangezien bonen afhangen van klimaat, groei, weersomstandigheden, … kan de smaak ietwat variëren.

Dit biedt uiteraard ook de mogelijkheid om zelf aan het mengen te slagen. Ga op zoek naar de perfécte mix voor jouw smaakpapillen, en geniet zo altijd van hetzelfde, ideale kopje koffie!

Het verschil tussen Arabica en rustica koffie