Cafeïnevrije koffie

Wetenschappers hebben het getest en het is duidelijk: u mag met een gerust hart drie tot vijf tassen koffie per dag drinken. Toch kunnen sommige mensen minder goed tegen de cafeïne in de koffie dan anderen. Gelukkig zijn er ook cafeïnevrije varianten op de markt. Deze bevatten slechts sporen van cafeïne en laten u alsnog zorgeloos genieten van uw favoriete drank.

16 producten

Wat is cafeïnevrije koffie?

Koffiebonen bevatten van nature cafeïne. Om deca koffie te bekomen, moeten de bonen dan ook gedecafeïneerd worden. Deze cafeïne extractie gebeurt nog voor het branden van de koffiebonen. In principe zou het volstaan de bonen lang genoeg in water te doen weken, want cafeïne lost op in water. Helaas gaan daarbij de heerlijke koffiearoma’s verloren, waardoor men andere methodes moest gaan toepassen. Cafeïnevrije koffie wordt vaak door het slijk gehaald, maar daar zijn geen gegronde redenen voor. Personen die decafeïne koffie drinken, kunnen worden beschouwd als de echte koffieliefhebbers die koffie niet om de stimulerende effecten drinken, maar wel voor de pure en authentieke smaak.

Is decakoffie gezonder voor uw lichaam?

Personen die dagelijks één of twee kopjes drinken, zullen normaal gezien geen enkele hinder ondervinden ten gevolge van de aanwezige cafeïne. Echte koffiemaniakken krijgen echter misschien wel te maken met de nadelige effecten van cafeïne. Voor deze mensen is cafeïnevrije koffie zeker en vast gezonder. Ook zwangere vrouwen en mensen met een hoge bloeddruk houden het beter bij een kopje decakoffie.

Twee verschillende manieren om koffiebonen te decafeïneren

De DCM-methode

Bij de eerste methode gebruikt men het extractiemiddel dichloormethaan (DCM). Dit oplosmiddel is speciaal bestemd voor de voedingsmiddelenindustrie. Bij dit proces maakt men de koffiebonen vochtig, om deze daarna gedurende een half uur in het extractiemiddel te laten weken. Deze werkwijze wordt meerdere malen herhaald. Zodra de bonen cafeïnevrij zijn, wordt het DCM verwijderd en stoomt men de koffiebonen langdurig om eventuele restanten van het extractiemiddel te verwijderen. Tot slot droogt men de bonen met warme lucht en worden deze daarna gekoeld met koude lucht. Voor alle duidelijkheid: de koffiebonen komen nooit zelf in contact met het oplosmiddel. De bewering dat deca koffie kankerverwekkend zou zijn door de chemische behandeling, is dus een fabel.

De kritische koolzuur-methode

Bij deze milieuvriendelijke decafeïneprocedure spoelt men de koffiebonen in stromend water, waardoor ze zullen opzwellen en de cafeïne mobiel wordt. Vervolgens lost men de cafeïne op met behulp van koolzuurgas (CO2) onder zeer hoge druk en een lage temperatuur. Het gas wordt vervolgens uit de bonen verwijderd middels verdamping en neemt zo de cafeïne mee.

Is decaf koffie volledig cafeïnevrij?

Koffiebonen bevatten voor behandeling een cafeïnepercentage tussen de 1 en 2,5% cafeïne. Na de decafeïnering schiet er nog maximaal 0,1% in de koffie over. Een kop decaf koffie bevat dus gemiddeld 3 mg cafeïne ten opzichte van 75 mg cafeïne in een gewoon kopje koffie. Het effect van cafeïnevrije koffie op de slaap of concentratie is daardoor bijna verwaarloosbaar.

Cafeïnevrije koffie bij De Koffieboon

Bij De Koffieboon vindt u de allerbeste cafeïnevrije koffiebonen, gemalen koffie en deca capsules terug van gerenommeerde merken. Zo heeft u de keuze tussen verschillende koffieproducten van onder andere Lavazza, Illy, Kimbo en Lucaffè.

Cafeïnevrije koffie kopen en thuis laten leveren?

U kunt onze artikelen bij u thuis laten leveren. Voor orders boven €49 is deze levering gratis. Onder dat bedrag wordt een verzendkost van €4,95 aangerekend. Bij elk order spaart u punten, die u later in kan ruilen voor leuke kortingen. Daarnaast is het altijd mogelijk om uw bestelling gratis af te halen te Europark 2071/3, 3530 Houthalen-Helchteren.