Blog

 1. Het onderhoud van jouw Jura koffie-volautomaat

  De lente is begonnen en daarmee beginnen ook veel mensen aan hun grote lenteschoonmaak. Ook jouw koffietoestel verdient wat extra aandacht en liefde. Een goed onderhoud van jouw koffietoestel betekent een lekkere koffie en verlengt de levensduur van jouw koffiemachine.

  Wij raden aan om bij het eerste gebruik de gebruiksaanwijzing te lezen van jouw Jura koffiemachine en alleen originele Jura-onderhoudsproducten te gebruiken. Alle Jura onderhoudsproducten vind je bij De Koffieboon.

  Het onderhoud van jouw Jura volautomaat is kinderspel dankzij zijn elektronisch gestuurde programma’s die jou informeren wanneer het systeem gereinigd of ontkalkt moet worden.
  Op zoek naar specifieke informatie over jouw Jura-toestel? Met de

  Lees meer »
 2. De branding van koffiebonen

  De smaak van koffie wordt op verschillende manieren bepaald, één manier is de branding ervan. Via het branden van de koffiebonen komen de smaak en het aroma naar voren. Koffiebonen zijn groen en worden zo ook bewaard (zonder verlies van kwaliteit of smaak). Door het branden van de bonen op zeer hoge temperaturen vinden er chemische veranderingen plaats. Deze chemische veranderingen bepalen de smaak en het aroma van de koffieboon. Het branden van koffie is zowel een kunst als een echte wetenschap en vergt jaren training. Het is belangrijk dat je als deskundige koffiebrander de bonen kunt ‘lezen’, aangezien het verschil tussen een perfect gebrande koffie en een verwoeste batch een kwestie van seconden is.

  Er zijn drie verschillende “basisbrandingen”: licht, medium en donker gebrand.

  Licht gebrand

  Deze bonen bevatten een iets hogere concentratie cafeïne. Hierbij worden de koffiebonen op een temperatuur van ongeveer 196 graden Celsius gebrand. D

  Lees meer »
 3. Welk koffiemachine past bij mij?

  Welk koffiemachine je kiest, hangt af van je wensen en je budget. Bij de Koffieboon hebben we verschillende types machines en verkopen wij daarnaast ook koffie voor verschillende machines.

  Cafetière
  Bij een cafetière wordt grof gemalen koffie in een glazen kan gedaan. Hierna wordt er heet water op gegoten waarin wordt omgeroerd. De koffie moet vier minuten trekken, waarna de metalen filter naar beneden wordt geduwd. Bij de Koffieboon vind je de Bialetti French Press. Deze cafetière  heeft een tijdloos en mo
  Lees meer »
 4. De oorsprong van koffie

  Over de oorsprong van koffie als drank bestaan verschillende legendes. De bekendste legende is die van de herder ‘Kaldi’. Hij zag dat zijn geiten, na het eten van bepaalde bessen, actiever waren dan gewoonlijk. De herder bracht de vrucht naar de monniken. Zij waren teleurgesteld door de bittere smaak en gooiden de vrucht in het vuur. De geur van de geroosterde bonen prikkelden de nieuwsgierigheid van de monniken. Zij zagen het als een godsgeschenk want het hielp hen de halve nacht wakker te blijven om te bidden.

  In de elfde eeuw werd koffie vanuit zijn herkomstland Ethiopië naar Arabië geïmporteerd. Al snel veroverde dit heerlijke drankje de Arabische koffiemarkt. De Perzen waren verrukt van zijn stimulerende werking. In de zestiende eeuw openden de eerste koffiehuizen hun deuren.

  In de 17de eeuw brachten kooplieden uit Venetië koffie naar West-Europa. Dankzij zijn heerlijk aroma en stimulerende werking veroverde koffie Europa en sprongen de koffiehuizen als paddenstoelen uit de

  Lees meer »
 5. Hoe zet je het perfecte kopje koffie?

  Koffie is van nature een bittere drank. Er zijn verschillende factoren die bepalend zijn voor de smaak en dus ook voor het perfecte kopje koffie.

  Factoren

  Hoeveelheid en maalgraad
  Elke zetmethode heeft een andere maalgraad nodig. Zo heeft filterkoffie een grovere maling nodig dan een espresso om tot het gewenste resultaat te komen. Bij grof gemalen koffie is de extractietijd korter dan bij fijn gemalen koffie, uitgaande dat je dezelfde zetmethode gebruikt.

  Soort water
  Koffie bestaat voor minstens 98% uit water. De samenstelling van dat beïnvloedt de smaak van de koffie sterk. Je kan twee keer dezelfde koffie zetten met ander water (leidingwater of bronwater) en dit gaat totaal anders smaken. De beste optie is om je kraantjeswater te filteren. Sommige koffiemachines (o.a. Jura

  Lees meer »
 6. Fun Facts over koffie

  Enkele interessante koffieweetjes:

  1. 1. Koffie is de tweede meest verhandelde grondstof ter wereld. Op nummer één staat olie.
  2. 2. De koffieboon is het zaad van een koffiebes. Dit is een rode bes die voorkomt op een koffieplant. De smaak ervan wordt beschreven als licht en zoet met een vleugje honing, perzik en watermeloen.
  3. 3. Er bestaan wereldwijd meer dan 50 soort koffiebonen, maar er worden er maar twee voor productie gebruikt: Arabica en Robusta.
  4. 4. Arabica-bonen komen oorspronkelijk uit Ethiopië en heeft vooral een mild smaak. De bonen zijn rijp na 6 tot 8 maanden. De plant groeit het best op hoogtes boven de 800 meter.
  5. 5. Robusta-bonen komen oorspronkelijk uit Afrika en heeft een krachtige en bittere smaak. De bonen zijn rijp na 9 tot 11 maanden. Robusta-bonen bevatten zo een 50% tot 70% meer cafeïne dan Arabica-bonen.
  6. 6. Koffiebonen zijn groen en verkleuren naar geel en dan rood, naarmate ze rijper worden.
  Lees meer »
 7. Hoelang kun je koffie bewaren?

  Koffie heeft een zeer lange houdbaarheidsdatum. Maar er zijn toch wel wat verschillen tussen de houdbaarheid van koffiebonen, gemalen koffie of koffie in capsules/pads. Het best bewaar je een open verpakking koffie afgesloten, droog en donker. Hierdoor verliest het minder smaak en aroma. Bij een hersluitbare zak duw je het best de resterende lucht eruit en sluit je de zak goed af. Is de zak niet hersluitbaar? Duw dan zoveel mogelijk lucht eruit en sluit het goed af. Bij De Koffieboon vind je enkel zeer verse koffie.

  Houdbaarheidsdatum koffiebonen

  Koffiebonen worden vacuüm verpakt. In de verpakking zie je een ventiel wat eenzijdig werkt. Dit ventiel zorgt ervoor dat gassen, zoals CO2 kunnen ontsnappen, maar er geen lucht of bacteriën aan kunnen. Hierdoor kun je koffie zeer lang bewaren. Is je zak koffiebonen open? Dan kun je het best de koffiebonen in een koele, droge en luchtdichte bus bewaren.

  Maal je zelf je koffiebonen? Om de langste houdbaarheid t

  Lees meer »
 8. Feestelijke koffie

  Wie aan de feestdagen denkt, denkt ook meteen aan lekker eten. En als afsluiter hoort daar uiteraard een kopje koffie bij! We kennen allemaal de klassieke likeurkoffies: een Irish koffie - voorzien van een dosis whiskey, een Franse koffie - met een vleugje Cointreau of Grand Marnier, een Italiaanse koffie - daar hoort Amaretto bij … Maar daar hoeft het niet op te houden! Ook bij De Koffieboon kan je lekkere extra’s bestellen om je gasten mee te verbazen.
  Lees meer »
 9. Hoe worden deca koffiebonen gemaakt ?

  Wie koffie nog steeds associeert met cafeïne, heeft veel kans om bedrogen uit te komen. De markt van cafeïnevrije koffies wordt immers groter en groter, aangezien steeds meer mensen - om wat voor reden dan ook - kiezen voor een kopje deca als alternatief. Hoe deze lekkere koffie gemaakt wordt en wat de eventuele voordelen zijn, kan je lezen in dit blogbericht.

  Lees meer »
 10. Het verschil tussen Arabica en Robusta

  Ongetwijfeld heb je de namen Arabica en Robusta al eens horen vallen. De gemiddelde medemens - en zeker koffiekenners - weet deze ook nog wel te plaatsen: het zijn soorten koffiebonen. Wat je misschien niet weet, is dat ze samen maar liefst 99% van de commerciële koffieproductie omvatten - en dat terwijl er meer dan 60 soorten koffie zijn die goed zijn voor consumptie. Bovendien is de ene koffie de andere niet is - en dat verschil wordt niet in het minst bepaald door de soort koffieboon. In dit artikel leggen we je graag het verschil tussen de twee bekendste koffiesoorten uit.

  Lees meer »
Pagina