Na het zetten van koffie belandt de koffiedik meestal in de prullenbak. We hebben vaak geen idee hoe we de koffieresten kunnen gebruiken en welke voordelen het heeft voor ons. In deze blog leren we jou enkele praktische manieren om koffiedik te gebruiken.

Plantenmest

Gemalen koffiedik kan je gebruiken als natuurlijke meststof. Ze houden water vast en door het te mengen met de grond kunnen de planten essentiële micronutriënten krijgen zoals kalium en fosfor. Vooral rododendrons, hortensia’s, rozen en lavendel houden van koffiedik. In jouw moestuin zijn het wortelen, pompoenen en tomaten die het goeddoen met wat extra koffiegruis. Daarnaast weren ze insecten af die je planten opeten. Het enige wat je hoeft te doen, is het koffiedik op de bodem van de pot gieten of het gewoon tussen je planten strooien.

Verwijderen van onaangename geuren

Onaangename geurtjes in je koelkast of schoenen kan je neutraliseren door koffiedik. Doe het koffiedik in een zakje of bakje en bewaar het in de koelkast of in je schoenen. Daarnaast is het ook een goede methode om nare geurtjes van je handen te krijgen. Het enige wat je moet doen, is je handen natmaken en af te vegen met koffiedik.

Vettige vaat schoonmaken

Koffiedik heeft uitstekende schurende eigenschappen. Doe wat koffiedik op een doek en schrob ermee over vettige oppervlaktes zoals je borden, potten en zelfs je grillroosters. Was ze daarna af in een sopje.

Natuurlijke peeling

Door gemalen koffie te mengen met water en kokosolie kun je een fantastische peeling creëren. Hierdoor kan je dode huidcellen verwijderen en de zachtheid van de huid verbeteren.

Koffie voor de hond

Wist je dat koffie zelf een effectieve manier is om van vlooien af te komen? Vlooien houden, net zoals insecten, niet van koffie. Meng wat koffiedik onder de shampoo van je hond en je zal merken dat hij minder gauw bezoek krijgt van dit ongedierte.

 

Extra tips:

Danielle Swinnen liet ons weten dat het ook helpt om katten uit je tuin te houden.