Enkele interessante koffieweetjes:

  1. 1. Koffie is de tweede meest verhandelde grondstof ter wereld. Op nummer één staat olie.
  2. 2. De koffieboon is het zaad van een koffiebes. Dit is een rode bes die voorkomt op een koffieplant. De smaak ervan wordt beschreven als licht en zoet met een vleugje honing, perzik en watermeloen.
  3. 3. Er bestaan wereldwijd meer dan 50 soort koffiebonen, maar er worden er maar twee voor productie gebruikt: Arabica en Robusta.
  4. 4. Arabica-bonen komen oorspronkelijk uit Ethiopië en heeft vooral een mild smaak. De bonen zijn rijp na 6 tot 8 maanden. De plant groeit het best op hoogtes boven de 800 meter.
  5. 5. Robusta-bonen komen oorspronkelijk uit Afrika en heeft een krachtige en bittere smaak. De bonen zijn rijp na 9 tot 11 maanden. Robusta-bonen bevatten zo een 50% tot 70% meer cafeïne dan Arabica-bonen.
  6. 6. Koffiebonen zijn groen en verkleuren naar geel en dan rood, naarmate ze rijper worden.
  7. 7. Licht gebrande koffie bevat meer cafeïne dan donker gebrande koffie. Dit komt doordat er meer cafeïne uit de boon wordt gebrand naarmate de koffie langer geroosterd wordt.
  8. 8. Hoe korter de boon geroosterd wordt, hoe zuurder de smaak. En hoe langer de boon geroosterd wordt, hoe bitterder.
  9. 9. Het duurt gemiddeld drie uur voordat koffie in je lichaam is uitgewerkt.
  10. 10. Black Ivory koffie is de duurste koffie ter wereld. De koffiebonen worden opgegeten door olifanten, waarna de enzymen in de koffie worden afgebroken in de maag van de olifant.
  11. 11. Bij koffie drinken, denk je waarschijnlijk aan Italië. Maar de grootste koffiedrinkers zijn de Finnen. Daar ligt de jaarlijkse koffieconsumptie op 12 kg per inwoner, terwijl dit in Italië ligt op nog geen 6kg per inwoner.
  12. 12. Koffie is gezond. Koffiedrinkers hebben een lager risico op ziektes zoals Parkinson, Diabetes Type 2, Alzheimer en hart- en vaatziekten. Dit dankzij de antioxidanten in koffie.