Het kiezen van de juiste koffie is zeer persoonlijk en soms nogal moeilijk. Daarom hieronder wat tips die je kunnen helpen.

Koffiebonen of gemalen koffie

Koffiebonen is een veel beter keuze. Hierdoor blijft de koffie langer vers en kan je de kwaliteit van de koffie beoordelen a.d.h.v. het uiterlijk van de bonen in de verpakking. Belangrijk hierbij is wel dat je de koffiebonen op de juiste manier maalt. Want zelfs de beste koffiebonen kunnen slecht smaken door een verkeerde maling. Daarnaast is niet iedereen in het bezit van een volautomaat of een koffiemolen. Hierdoor is het soms beter om voor gemalen koffie te kiezen die geschikt is voor de door jou gekozen zetmethode.

Single origin of melange

Een ander aspect bij het kiezen van koffie is het kiezen van een single origin koffie (bonen van één plantage) of een melange (verschillende soorten bonen van verschillende plantages). Bij het kiezen van een melange hangt de smaak af van welke bonen, welke branding en de verhouding van deze bonen t.o.v. elkaar.

Pakketgrootte

Als je gemalen koffie koopt, is het een veel betere oplossing om een kleine verpakking te kopen. Dit omdat gemalen koffie zijn smaak en aroma’s sneller verliest als het eenmaal geopend is.

Als je niet veel koffie drinkt, is het misschien beter om een kleiner pakje te kopen dan een groter. Koffie neemt namelijk geuren van zijn omgeving over, zo ben je er zeker van dat je verse koffie hebt.

De branding van koffie

Hoe koffie wordt gebrand, heeft een sterke invloed op de uiteindelijke smaak van de koffie in je kopje. Licht gebrande bonen hebben meestal een relatief droge en zure smaak. Medium gebrande bonen hebben een uitgesproken aroma en een zoete (karamelachtige) smaak. Donker gebrande bonen hebben meestal een pittige en lekker krachtige smaak. De algemene regel is: hoer donkerder de branding van de bonen, hoe bitterder de koffie in je kopje. Dus als je niet van bitterheid houdt, kies je het best voor een licht of medium-gebrande koffie.

Cafeïne

De hoeveelheid cafeïne verschilt ook per koffieboonsoort. Zo bevatten Robusta-bonen bijna twee keer meer cafeïne dan Arabica-bonen. Ben je dus op zoek naar een hoog cafeïnegehalte, dan is een melange met Robusta-bonen in een goede keuze. Cafeïne zorgt er wel voor dat de koffie bitterder is.

 

Heb jij nog tips die jou hielpen bij het kiezen naar koffie, laat het ons weten.