Met deze warme zomerse temperaturen is een hete koffie misschien gewoon niet wat je echt wilt. Reis de wereld rond met deze heerlijke ijskoffies.

“CAFFÈ LECCESE”

“Caffè Leccese” vindt zijn oorsprong in Lecce, een klein stadje in het zuiden van Puglia, Italië. Dit heerlijk koelend drankje wordt gemaakt met amandelsiroop.

 

Ingrediënten

  • 1 shot espresso
  • 3 ijsblokjes
  • 1 eetlepel amandelsiroop

Methode:

  • Bereid een shot espresso en laat dit afkoelen
  • Doe 3 ijsblokjes in een glas
  • Giet 1 eetlepel amandelsiroop in een glas
  • Giet hierover de koude espresso

 

KAFFELEMONAD

“Kaffelemonad” letterlijk vertaald is koffie limonade. In Zweden wordt koffie gemengd met limonade als een heerlijke zomerse verfrissing. Naast de ingrediënten heb je ook een cocktailshaker en een groot glas (250-300ml) nodig

 

Ingrediënten

  • 2 dl koude koffie
  • 4 eetlepels vers geperste citroensap of 1 verse citroen
  • 2 eetlepels suikersiroop
  • Een paar ijsblokjes
  • Citroenschijfjes

Methode

  • Knijp een verse citroen uit in de cocktailshaker en giet de siroop erbij
  • Voeg de ijsblokjes toe en vul aan met de koude koffie
  • Shake goed en serveer in een groot glas en decoreer met schijfjes citroen.

 

FREDDO

 “Freddo” is een echte Griekse klassieker. Je kan deze zowel als espresso zetten of als cappuccino. Naast de ingrediënten heb je ook een cocktailshaker en een groot glas (200-240ml) nodig.

 

Ingrediënten

  • Dubbele shot espresso (50-60 ml)
  • 9 ijsblokjes
  • 10 gr Suiker

Methode

  • Maak een dubbele shot espresso en doe ze in de cocktailshaker.
  • Voeg de suiker toe, 3 ijsblokjes en schud flink. Hierdoor koelt de koffie af en zwelt hij op.
  • Schenk koffie door zeef in een glas (200-240 ml) gevuld met 5-6 ijsblokjes

Liefhebber van koffie met melk? Geef een twist een de Freddo door 70-80ml melk te mengen tot je een dichte schuim hebt. En schenk dit over de Freddo-espresso. Werk eventueel af met een beetje cacao of chocoladeschilfers.

 

MAZAGRAN

“ Mazagran” is een Portugese koffiedrank die zijn oorsprong vindt in Algerije. Het is vernoemd naar een Algerijns fort genaamd Mazagran, waar in de 19de eeuw Franse troepen zaten. Destijds werd de koffie gemaakt met koud water en koffiesiroop. Tijdens zijn reizen naar Portugal kreeg het drankje een veel diversere reeks ingrediënten en is het nu een verfrissende drank van espresso, citroen, munt en/of rum, gegoten over ijs. Het wordt meestal geserveerd in een lang, smal glas.

 

Ingrediënten

  • Enkele of dubbele espresso
  • 1 eetlepel suiker, of naar smaak
  • Het sap van een halve citroen
  • 60ml koud water
  • 30ml rum
  • Een paar ijsblokjes
  • Een paar muntblaadjes

Methode

  • Voeg de suiker toe aan de espresso zodat deze oplost, giet het in een kom en laat het afkoelen.
  • Voeg aan de afgekoelde espresso het water, het citroensap en de rum toe.
  • Stapel het ijs in een hoog glas en giet het espressomengsel erover.

 

ES ALPUKAT KOPI

"Alpukat" is het Indonesische woord voor avocado. Het wordt meestal gemaakt van een mengsel van avocado, vanille, koffie en gecondenseerde melk en wordt geserveerd met ijs voor een romige en verfrissende traktatie die perfect past bij het tropische thuisland. Door de toevoeging van avocado is het behoorlijk vullend voor een drankje, dus het wordt vaak als middagsnack of een licht ontbijt genomen om de dag te beginnen.

 

Ingrediënten voor twee glazen

  • Een halve rijpe avocado
  • 1 kop sterk gezette koffie, gekoeld
  • 60ml gezoete, gecondenseerde melk
  • 120ml koude melk
  • 2 tl vanille-extract
  • 300 gram ijsblokjes
  • Een blender

Methode

  • Doe alles behalve het ijs in een blender en pureer het mengsel. Je kunt het ijs ook toevoegen als je liever een smoothie dan een drankje hebt.
  • Verdeel de ijsblokjes over twee gekoelde glazen.
  • Giet de helft van het gepureerde mengsel in elk van de glazen.

 

Heb je zelf een lekker koffierecept? Laat het ons weten.