Specialty coffee kan je vergelijken met een goede wijn. Het is koffie van hoogwaardige kwaliteit. In Europa wordt Specialty Coffee steeds populairder doordat men zich meer en meer gaat verdiepen in koffie.

Specialty Coffee heeft unieke smaakeigenschappen doordat zij verbouwd worden in bepaalde microklimaten. Deze unieke smaken komen voort uit het terroir waarin de koffieplant is verbouwd. Het terroir verwijst naar de grond, ligging en de hoogte waar de koffieplant wordt verbouwd. Daarnaast zijn de rijpe bonen van deze plantage selectief met de hand geplukt.

Hoe wordt een koffie Specialty Coffee?

De Specialty Coffee Association beoordeelt de koffiebonen op 11 punten door middel van cupping of het “proeven” van de koffie. De 11 punten zijn:

  1. De geur van de fragrance/aroma
  2. De smaakbeleving
  3. De nasmaak van de koffie
  4. De aciditeit: de helderheid van de koffie
  5. De body van de koffie
  6. De smaakbalans van de koffie
  7. De Zoetheid van de koffie
  8. Clean cup
  9. Uniformiteit
  10. Overall
  11. Defecten

Hierna krijgt de koffie een score op 100. Als de SCA-score 80 of hoger is, dan mag men spreken van een Specialty coffee. Koffiescores van 90-100 worden beoordeeld als uitstekend, koffie met een score van 85-89,99 wordt beoordeeld als voortreffelijk, terwijl koffie met een score van 80-84,99 wordt beoordeeld als zeer goed.

Specialty Coffees bij De Koffieboon

Ook bij De Koffieboon vind je specialty coffees. Zo hebben wij de La Semeuse koffiebonen Volcano. Dit is een medium-gebrande arabica van de plantage “Pampojila” in Guatemala en een uitzonderlijke Rwandese gewassen Robusta. Het heeft een chocolade- en houtachtig profiel met tonen van geroosterd brood, donkere chocolade en citrus.

En de La Semeuse koffiebonen Altitude Bio. Deze medium-gebrande 100% bio-arabica van de Planadas-terroir (Colombia), Dulli (Ethiopië) en Marcala (Honduras) heeft een bloemig, fruitig en chocolade-achtig profiel met tonen van jasmijn en citrus.

Daarnaast hebben wij ook Arcaffe Specialty Coffees. Deze koffies zijn voorzien van een genummerd anti-namaaklabel om te certificeren dat de blends binnenin zijn geproduceerd met alleen gecertificeerde CSC groene koffie en dat de juiste procedures zijn gebruikt om ze te branden, blenden en verpakken. Het CSC-label, dat prominent op al hun producten staat, fungeert als garantie voor zowel barista's als eindconsumenten.